Klima Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Klima Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarına kışın sıcak havayı, yazları ise serinliği taşıyan klimalar, konforlu bir ortam yaratma konusunda bir hayli başarılı. Özellikle yaz aylarında sıcak havanın rehavetinden kaçıp püfür püfür bir ortam yaratmak istenilen mekanların aranan yüzü olduğunu söyleyebiliriz.

Her mevsim çalışan bu klimalar elbette en az yılda bir kere bakıma ihtiyaç duyar. Klimaların verimli çalışmaları ve uzun ömürlü olmaları için düzenli bakım ve temizlik yapılması gerekir.

O zaman gelin klima bakımı ve temizliği yapmanın önemini ve ipuçlarını inceleyelim.

Klima Bakımının Önemi: Neden Klima Bakımı Yapılmalıdır?

Düzenli olarak kullanılan her cihazın dönem dönem bakımının yapılması performansını artırır. Klima bakımı sadece cihazın performansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda enerji tasarrufu ve sağlığı kötü etkileyecek zararlı partiküllerin temizlenmesini sağlar.

Klima Bakımının Faydaları

Klima bakımının pek çok faydası bulunmakta. Gelin klimanızı temizlediğiniz ve bakımını yaptığınız zaman faydalanabileceğiniz maddeleri sıralayalım.

Enerji Tasarrufu

Uygun bakım olmadan klima soğutma konusunda daha az etkili hale gelebilir. Bu durum da daha yüksek tüketime ve genel olarak maliyete yol açabilir. Klimaya düzenli bakım yapılırsa aylık elektrik faturaları azalabilir, sistemin zaman içinde daha verimli çalışmasına yardımcı olacak şekilde uzun vadede enerji tasarrufu yapılabilir.

Geliştirilmiş Hava Kalitesi

Sürekli çalışan klimalarda zamanla hava kalitesini olumsuz etkileyecek kir, toz ve diğer partiküller birikebilir. Düzenli temizlik ve bakımla bu zararlı maddeleri klima ünitesinden uzaklaştırarak evinizdeki hava kalitesini artırabilirsiniz. Temiz klimalar evde alerjisi veya solunum rahatsızlığı olanlar için önemli bir fark yaratabilir ve aynı zamanda hava kalitesini olumsuz yönde etkileyen küf ve bakteri oluşumunun önlenmesine de yardımcı olabilir. Klimanın düzenli olarak bakımını yapmak evinizdeki havanın kaliteli kalmasını sağlayabilir.

Çevresel Etki

Bakımı düzgün yapılmayan bir klima verimsiz hale gelebilir. Bu böyle bir durumda da istenen sıcaklığı elde etmek için daha fazla enerji kullanabilir. Daha fazla enerji harcamak da daha büyük bir karbon ayak izine neden olabilir. Bu artan enerji tüketimi çevresel hasara ve iklim değişikliğine katkıda bulununduğunu unutmadan klimanızın bakımının doğru bir şekilde yaptırarak enerji tüketimini ve çevreye olan etkisini azaltabilirsiniz.

Uzun Ömür

Klimanın doğru bakımı, ünitenizin ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Zamanla klimanın parçalarını aşındıran kir, toz ve diğer parçacıkları birikebilir. Bu durum da erken arızalara ve ömrünün kısalmasına neden olabilir. Düzenli bakım ise bu birikimin önlenmesine ve sistemin sorunsuz çalışmasının sağlanmasına yardımcı olur. Klimanıza düzenli bakım yaptırarak ömrünü uzatabilirsiniz.

Verimlilik Artışı

Düzenli bakım, verimli soğutma sağlamak için sistemin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Temizleme ve bakım işlemleri sistemin performansını engelleyebilecek kir, toz veya kalıntıların giderilmesini sağlar. Yani klima, enerji kullanımını ve maliyetleri azaltırken evinizi daha verimli bir şekilde ısıtıp soğutabilir.

Klima bakımı ve temizliği aynı şey değildir. Bakımda klimanın basınç ve akım ölçümleri de yapılarak potansiyel riskler de kontrol altına alınmış olur. Klima bakımının doğru şekilde yapılması için profesyonel bir yardım almanızı öneririz.

Bakım için profesyonel yardım alırken temizlik konusunda önerilerimizi değerlendirebilirsiniz.

Klima Temizliği Nasıl Yapılır?

Split klimalar (ev tipi klimalar) iç ve dış ünite olmak üzere 2 bölümden oluşur. Klima dış ünite bakımı ve temizliği için profesyonel bir yardım almanız gerekir.

Evde klima temizliği yapabilmek için hava filtresi ve iç ünitenin temizlenmesi gerekir. Gelin ilk olarak filtrenin nasıl temizleyeneceğine göz atalım, ardından iç ünite temizliği ile ilgili yapılması gerekenleri inceleyelim.

Klima Filtre Temizliği Nasıl Yapılır?

Klimaların filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Klima filtresinin yeri klimanızın modeline göre değişkenlik gösterebilir.

Filtre iç tavan bölümünde ise:

Klima sigortasından ya da sigorta panosundaki klimaya gelen enerji noktasından elektriği kesin.
Klimanın üst kısmında yer alan kolay çıkarılabilir hava filtresini çıkarın.
Hava filtresini sadece el süpürgesi ve ılık su ile temizleyin. Herhangi kimyasal bir madde kullanmayın.
Filtreleri temizleyip yıkadıktan sonra direkt güneş almayacak şekilde kurumasını bekleyin.
Kuruyan filtrenizi yerine takıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

Filtre iç ünitenin ön panelinde ise:

Öncelikle klimaya gelen elektriği kesin.
Filtreyi çıkartmak için filtrenin ön panelini, sağ ve sol alt köşe noktalarından tutarak kendinize doğru çekerek açın.
Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın.
Filtrede biriken tozları elektrikli süpürge ile çekilebilir ya da ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Ilık suda yıkadıysanız nem kokusu olmaması için gölgede kurutarak tekrar yerine takın.
Klimanızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Klima İç Ünite Temizliği Nasıl Yapılır?

Klimanız kapalı haldeyken iç ünitesini kuru ve yumuşak bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Temizliğe başlamadan önce klimanızı kapatın ve sigortasını indirerek elektriği kesin.
İç ünitenin ön kapağını dikkatlice açın.
El süpürgesi ya da yumuşak bir bezle iç ünitedeki tozu alın.
Kanatçıkları hafif nemli bir bezle silin. Temizlik sırasında hassas olmaya özen gösterin.
Temizlik bittikten sonra kapağı kapatın.

Klimanızı uzun süre kullanmayacağınız durumlarda, “Otomatik Temizleme” özelliğini etkinleştirebilirsiniz.

Arçelik klimalarda bulunan “Otomatik Temizleme” özelliği, cihaz kapandıktan sonra iç ünite fanının 30 dakika daha çalışmasını sağlar. Bu özellik sayesinde soğutma sırasında eşanjörde (ısı transferi yapan cihaz) oluşan nem buharlaşır. Fan yüzeyleri temiz ve kuru kalır. Bu durum da klimanızın verimliliğinin uzun yıllar korumasına yardımcı olur. Eşanjör temizliği için en yakın Arçelik Yetkili Servisine başvurabilirsiniz.

Klima Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalı?

Klima bakımı ve temizliği, cihazınızın verimli çalışmasını sağlamak için hayli önemlidir. Düzenli olarak bakım yaptırıp ve temizlik yaparak klimanızın performansını artırabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Klima temizliği için aşağıdaki yönlendirmeleri takip edebilirsiniz.

Filtre Temizliği: Ayda 1 kere

İç Ünite Temizliği: 3-6 ayda 1 kere

Profesyonel Bakım: Yılda 1 kere

Klima bakımı ve temizliği konusunda bilmeniz gereken detayları paylaştık. Yeni bir klimaya ihtiyaç duyuyorsanız evinizin ihtiyacına uygun Arçelik Klima Modellerini inceleyebilirsiniz. Klima modellerini incelemeden önce “Eviniz için En Uygun Klimayı Nasıl Seçersiniz?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Facebook
Twitter
Email
Print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir